Spada lungă, sau longsword, este cea mai populară armă istorică studiată în contextul artelor marțiale istorice europene. În cadrul clubului nostru, 7 Swords HEMA Bucuresti, descoperim tehnicile de luptă cu spada de două mâini după tradiția școlilor germane de scrimă, cunoscute sub denumirea de Tradiția Liechtenauer.

Planul de lecții este structurat în mai multe module, în funcție de gradul de dificultate: începător, intermediar și avansat, iar studenții sunt grupați pe ranguri, în funcție de ce tehnici, tactici și competențe de luptă au dobândit în urma lecțiilor la care au participat.

Instructorii acestui curs de scrima istorica cu spada de doua maini (longsword) sunt: Matei Macri și Adina Mihăiță cu asistenții lor, Radu Tăunean, respectiv Matei Șerban Sandu.

Acest glosar de termeni conține toți termenii tehnici specifici spadei de două mâini pe care îi vom folosi în curricula 7 Swords, grupați pe cele 7 ranguri.

Unii termeni provin din germana medievală, alții din engleza modernă, și restul din română.
Când folosim un termen la curs, îl folosim strict cu sensul documentat in glosarul de termeni pentru cursul de Longsword.


Module de începător

In cadrul 7 Swords, examenele de rang servesc ca o evaluare a cunostintelor asimilate in cadrul unui modul de lectii. Studenții modulului de inițiere se numesc recruți.

Prevederi generale de examinare


Pentru ca un recrut să promoveze la rangul de inițiat, acesta trebuie să demonstreze o postură corectă de luptă, cele 4 gărzi principale și 3 secundare predate la acest rang, precum și execuția corectă a celor 4 lovituri de bază din pătratul lui Meyer și cum se leagă fluid pentru a putea exploata deschiderile oponentului; Capacitatea de a para în Hengenort toate cele 4 lovituri de bază, și capacitatea de ripostă prin Ablauffen contra unui oponent parțial cooperant. Ca și elemente tactice, gestiunea corectă a distanței față de un oponent parțial cooperant și o fentă simplă (Fehlen) contra unui partener cooperant. Mai multe…


Module de intermediar

Pentru ca un inițiat să promoveze la rangul de cadet, acesta trebuie să demonstreze că știe cum să pareze eficient (în Hengenort, Pflug, sau Alber), dar și să riposteze imediat după (folosind Ablauffen sau Schneller) cu un oponent parțial cooperant. Trebuie să dețină control asupra loviturilor sale pentru a nu-și răni partenerul de luptă și să gestioneze corect distanța de luptă. Deasemenea, a dobândit fluiditate în atacuri, chiar și cu mănușile de protecție. Ca și elemente tactice, stăpânește fenta simplă (Fehlen) contra unui oponent parțial cooperant și știe cum să rupă ritmul de paradă ripostă cu un oponent parțial cooperant. Mai multe…


Pentru ca un cadet să promoveze la rangul de adept, acesta trebuie să știe cum să împungă în siguranță, cu preluarea lamei oponentului și poate insista pe o împunsătură, cu scopul de a lovi oponentul. De asemenea, să știe să se apere corect de o împunsătură, cu ripostă imediată precum și apărarea în Absetzen.
Ca și tactici de luptă, poate aprecia distanța suficient de bine pentru a o utiliza în Nachreisen și fente, știe să profite de bind și să pedepsească un adversar care cedează centrul. Poate să execute în sparring, cu oponent necooperant, tehnicile învățate în drilluri. Nu este necesar un anumit număr de victorii în sparring pentru a considera un cadet pregătit de examen. Importantă este pregătirea tehnică de care dă dovadă sub presiune; adică să dovedească intenție corectă în >80% din cazuri, chiar dacă execuția e ocazional imperfectă. Mai multe…


Module de avansat

Pentru ca un adept sa promoveze la rangul de discipol trebuie să fi participat activ la cel puțin 3 sesiuni de sparring în condiții de turneu (adică arbitrat, pe puncte, în echipament complet și la intensitate > 90% – de exemplu turneele interne semestriale) și să fie considerat pregătit de către instructor. Va trebui să cunoască toate loviturile și apărările predate în curriculă, dar și să poată să se descurce, într-un mediu controlat, cu orice provocare. Este de așteptat ca acesta să greșească, însă nu ar trebui să existe lacune care pot fi exploatate în mod repetat de către un adversar.


Pentru ca un discipol sa promoveze la rangul de spadain ucenic trebuie să demonstreze că este un luptător versatil, care, deși nu este încă stăpân pe toate tehnicile, știe cum să se adapteze într-o gamă largă de scenarii. Discipolul trebuie să cunoască toate loviturile și metodele de apărare predate în curriculă, dar și să poată să se descurce, într-un mediu controlat, cu provocari necunoscute. Este de așteptat ca acesta să greșească, însă nu ar trebui să existe lacune care pot fi exploatate în mod repetat de către un adversar.


Absolvent

Pentru ca un spadasin ucenic să primească rangul de spadasin trebuie ca studentul să fi parcurs toate modulele de studiu, demonstrând că poate executa cu ușurință oricare din tehnicile predate în context, că știe foarte bine cum să gestioneze distanța în avantajul său și că poate citi tempo-ul său și al adversarului pentru a putea executa acțiunea corectă în timpul potrivit. De asemenea, trebuie să știe să citească și să profite de greșelile adversarului său. Participarea la turnee oficiale de spadă de două mâini este puternic încurajată – oferă o oportunitate de învățare unică, greu de replicat la antrenament.


Daca un student promovează examenul final, asta nu înseamnă că nu a mai rămas nimic de învățat, sau că individul este de neînfrânt în luptă; înseamnă doar că a aprofundat tot ce se predă în curricula noastră pentru spada de două mâini. În continuare se poate dedica studiului individual al altor tradiții de spadă de doua mâini sau poate încerca să învețe a lupta cu o alta armă.