Sfaturi practice sa gestionezi oboseala in lupta

tired HEMA fencers after a tournament resting on a gym mat

By Matei Serban Sandu, Tournament Coach

Cu totii am resimtit oboseala, dar pare ca unii adversari ar putea sa se lupte fara oprire. De multe ori in competitiile de scrima istorica, totul se va petrece intr-o singura zi. Astfel, vei avea de luptat, in functie de cat de “departe” ajungi, pana la peste 10 meciuri. Unii practicanti de HEMA participa la turnee cu mai multe discipline si e posibil ca intr-o singura zi sa aiba peste 15 meciuri sau poate chiar mai mult, daca participa la doua categorii de arme diferite (ex: longsword si rapiera).

photo credit Barbaros Aytuğ from INDES Akademi in Istanbul.

In cei peste 20 de ani de arte martiale practicate, si cei mai recenti 4 ani de cand am descoperit HEMA (arte martiale istorice europene, cu accent special pe spada lunga dar si sabie si rapiera, am rafinat niste principii si sfaturi practice care sa ajute la o mai buna gestiune a oboselii in lupta. Sfaturile sunt valabile indiferent ca este un meci de kendo, de kenjutsu, sau HEMA, dar ne vom concentra pe cea din urma iar exemplele se vor referi mai ales la scenarii de lupta pentru scrima istorica europeana.

Respiratia

Loviturile se dau pe expiratie. Daca ne concentram pe asta inca de cand suntem incepatori, mai tarziu, respiratia se regleaza  natural in functie de actiune. Se spune ca ‘’aerul intra si iese singur din plamani‘’.

Mare atentie! Cele mai multe lovituri pe care le primim fara sa putem reactiona sunt pe inspiratia noastra. O respiratie vizibila ne face vulnerabili iar o respiratie defectuoasa este cauza principala a oboselii.

Deplasarea

Pentru o deplasare eficienta si miscari in care sa ne conservam energia, ar trebui sa fim atenti la urmatoarele elemente cheie:

Genunchii trebuie sa fie putin (sau mai mult, dupa caz) flexati. Exemplu: orice om care vrea sa faca un pas mare sau sa sara, din instinct, va indoi mai intai genunchii. Daca genunchii sunt drepti inainte de actiune se pierde timp pretios datorita tranzitiei, apare un gest in plus. Acesta este unul dintre motivele pentru care genunchii trebuie sa fie constant indoiti.

Orice miscare in plus, care nu slujeste eficacitatii actiunii si care impiedica cursivitatea miscarii, te oboseste. Prin aceasta ajungem la o alta idee: daca dupa lovitura picioarele raman departate sau fandate excesiv se pierde de asemenea  disponibilitatea miscarii, fie ca este vorba despre retragere sau despre inaintare.
In plus atunci cand luptatorul are picioarele prea departate poate fi usor dezechilibrat de oponent inspre laterale. Nu mai vorbim despre faptul ca luptatorul devine expus secerarilor (in cazul in care arta martiala practicata permite astfel de tehnici). De aceea, dupa lovitura se revine rapid intr-o garda potrivita cu situatia, sau se continua atacul cu o alta lovitura, dupa caz.

Despre picioare mai trebuie spus ca talpa piciorului, genunchiul si incheietura soldului trebuie sa aiba aceeasi directie. Altfel genunchii au de suferit, in timp sau pe loc – se pot petrece accidente ca la schiorii prosti.

O deplasare a picioarelor haotica, nehotarata, este obositoare. Atunci cand te deplasezi trebuie sa anticipezi si sa pui talpa piciorului in pozitia corecta pentru urmatoarea miscare. Asta fara mici pasuleti intermediari. Se poate. De exemplu pentru hanging parry (sau uke nagashi in cazul artelor martiale japoneze) facem o deplasare laterala in timpul pararii si apoi lovim. Piciorul care face primul pasul lateral trebuie sa fie indreptat catre adversar, in concordanta cu noua linie de lupta creata.

Nivelul capului trebuie sa fie constant, pe aceeasi linie. Aceasta denota un control al echilibrului corpului. Va amintiti de unele spectacole de dansatoarele din buric cu sabia care se misca si danseaza si totusi sabia de pe capul dansatoarei ramane in echilibru. Deplasarea de tip yo-yo unde capul urca si coboara, adica se intind complet genunchii ca apoi sa flexeze, acest tip de deplasare nu doar ca este obositoare, dar te poate pune in situatii dezavantajoase tactic.

Andrei sarbatoreste castigarea cupei 7 Swords, editia de primavara cu un dans. Finalistii au avut fiecare 12 meciuri in 3 ore.

Un alt artefact de deplasare care te poate obosi mai usor este schimbarea centrului de greutate fata-spate in mod excesiv. In mod ideal, corpul trebuie sa fie aplecat putin inspre fata, in mod constant, atat pentru miscarile de inaintare cat si pentru cele de retragere.

Bazinul este cel care leaga partea de sus de partea de jos a corpului. Pentru ca nu exista lovitura care sa nu implice si deplasare (cea mai sumara deplasare si care nu implica pas este cea in care te cobori din genunchi, odata cu taierea) este obligatoriu pentru corp sa fie legat, astfel, bazinul trebuie sa fie aliniat pe directia de deplasare, si sa fie angajat in efectuarea miscarilor.
In plus, abdomenul trebuie sa fie ferm, si ca sa dam un exemplu, e ca si cum ai avea un cutit la brau, tinut intre corp si pantaloni dar fara curea si nu vrei sa iti cada pe crac. Unii spun ca punctul care trebuie sa fie ferm se afla la doua degete sub buric.

Daca mainile nu se misca in acelasi lant cinetic cu picioarele obosim. Mai sunt multe de spus despre acest subiect, dar inainte de a vorbi despre priza mainii pe arma trebuie spus ca umerii trebuie sa fie relaxati, si fara stres. Este obositor sa avem umerii incordati. Viteza de lovire si de revenire scade, deasemenea este greu de revenit in garda.
Vorbind despre viteza trebuie spus ca viteza nu vine prin fortare ci prin gasirea celei mai scurte traiectorii a armei catre locul taierii sau impungerii; tot corpul plus arma contribuie la cea mai eficace traiectorie.
Imi amintesc de fratele meu care a avut un accident de masina, el stand langa sofer. Povestea ca inainte de impact s-a asezat comod in scaun, a relaxat muschii pentru a-i incorda mai apoi in functie de ce turnura lua masina, daca ai fi incordat de la inceput sunt sanse mari ca vei sari prin parbriz. Revenim.

Doar in momentul taierii trebuie forta, dupa ce arma ia contact cu corpul adversarului. Tot atunci se strang si mainile (degetele) care pana atunci erau suple. Abfomenul se incordeaza, picioarele sustin miscarea armei.

Un alt exemplu bun despre relaxarea musculara a fost dat de un antrenor de scrima olimpica, de sabie. Orice miscare a bratelor poate fi asemanata cu a unui arc (resort). Daca mana este intinsa la maxim, sau muschii sunt deja incordati, nu mai exista energia necesara pentru a lansa miscarea, deoarece bratul este deja in tensiune. pentru a putea genera o miscare dinamica, sa poata “sari” arcul trebuie strans, echivalentul unui muschi relaxat.

In functie de specificul armei degetele mainii se comporta diferit, fiecare deget avand un rol. Armele care se rotesc, precum sabia, necesita o priza anume, cele care taie, o priza mai ferma, diferita, iar armele care impung, au o priza aparte. In orice caz, daca priza pe arma nu este corecta in raport cu miscarea vom obosi mult mai repede. O dezarmare devine oricand posibila.

Alte considerente fiziologice

Desi pare ceva de bun simt, am fost suprins sa vad de multe ori colegi sau studenti care veneau nemancati la concursuri sau uitau sa bea apa. Este extrem de important sa constientizezi ca obosesti mult mai repede atunci cand esti nemancat si deshidratat. Nu mai ai baterii. Apa este esentiala, dar poti combate deshidratarea si cu bauturi cu electroliti sau minerale, iar in ce priveste mancarea, poti consuma intre meciuri, banane, batoane proteice, orice mancare usoara care sa nu te baloneze. De evitat cafeina in exces, energizante.

Un alt factor ce va genera oboseala in lupta este clar lipsa de somn, reflexele sunt mai lente si se pot instala chiar si crampe musculare. Odihna este esentiala inaintea unei competitii. Daca somnul nu apare datorita emotiilor, poti incerca tehnici de meditatie, un ceai relaxant sau orice metode merg pentru tine ca sa reusesti sa te adormi si sa te odihnesti.

Consumul de bauturi alcoolice, nu il recomand niciodata, dar mai ales in saptamana dinaintea unui campionat.

Factorul psihic

La fel de important ca si oboseala trupului, poate uneori chiar mai importanta este oboseala sau stresul mental. Factorul psihic, in timpul antrenamentului sau in timpul unei competitie este cel ce departajeaza castigatorii fata de unii la fel de pregatiti fizic, sau poate chiar mai buni.

Trebuie sa faci lucrurile ca si cum nu le-ai face. Stii ca si mintea si corpul au posibilitati extraordinare.

Trebuie sa faci un lucru cu impacarea ca il vei face pentru totdeauna, la nesfarsit, pana la moarte. In acelasi timp, amintim ca mintea nu trebuie sa fie fixata, nici macar pe aceasta idee.                                                                                    

Trebuie sa lasi egoul la o parte. Mandria te face sa ti se para greu ceva sau sa iti insufle frica de esec.

Atunci cand totusi obosesti si crezi ca nu mai poti de fapt mai poti foarte mult.

Concluzie

Sa avem mereu in vedere importanta unei respiratii regulate si corecte, precum si a unei deplasari eficiente si conservatoare de energie, prin intermediul flexibilitatii muschilor si eliminarii miscarilor inutile. Dar mai ales, trebuie sa lupti cu tine insati sa iti depasesti limita, pentru ca atunci se deschid noi orizonturi. Similar cu euforia alergatorului (runner’s high).